dinsdag 28 augustus 2007

Regering Tsjechië wil volgend jaar ISAF-eenheid leveren voor Logar

Op 22 augustus 2007 heeft de regering van Tsjechië besloten om een eenheid van maximaal 200 troepen en deskundigen naar het oosten van Afghanistan te sturen voor de ISAF-missie. Het parlement moet nog wel toestemming verlenen.

Als dat is gebeurd, dan gaat de eenheid begin 2008 naar de provincie Logar ten zuidoosten van Kabul.

De eenheid vervangt dan waarschijnlijk de ongeveer 90 Tsjechen die nu deel uitmaken van het Provincial Reconstruction Team in de noordoostelijke provincie Badakhshan.

De Tsjechen komen dan in een gebied dat veel onrustiger is dan de provincie Badakhshan en verschuiven zo van het Regional Command North, dat wordt geleid door Duitsland, naar het Regional Command East, dat wordt geleid door de Amerikanen.

Ondanks dat de veiligheidssituatie in Logar stabieler is dan in omringende provincies zoals Nangarhar en Paktia, is er een hoge activiteit tegen de centrale regering in Kabul die zich voornamelijk uit door aanslagen met autobommen en raketaanvallen op civiele- en militaire doelen.

Tsjechische eenheden maken nu deel uit van het Provinciaal Reconstructie Team in Badakhshan, leveren een veldhospitaal en een chemische eenheid voor Kabul en een beveiligingseenheid voor de provincie Helmand.